Navigácia

Odoslať stránku e-mailom

Obsah

História Lyžiarskeho klubu HRIŇOVÁ

Typ: ostatné
Začiatky organizovaného bežeckého lyžovania v Hriňovej siahajú do rokov 1957 - 1958. Ing Štefan Kučera
s učiteľom telesnej výchovy na II. ZŠ v Hriňovej Ladislavom Zlatohlávkom začali pracovať so žiakmi tejto školy. Organizovali verejné preteky v behu na lyžiach a náborové preteky pre žiakov z II. a I. ZŠ v Hriňovej a ZŠ z Detvianskej Huty. Do organizovania pretekov sa postupne zapájali učitelia II. a I. ZŠ v Hriňovej, zamestnanci Podpolianskych strojárni (PPS) v Hriňovej, Lesnej správy v Hriňovej, príslušníci Verejnej bezpečnosti a ďalší.
História Lyžiarskeho klubu  H R I Ň O V Á

 

Začiatky organizovaného bežeckého lyžovania v Hriňovej siahajú do rokov 1957 - 1958. Ing Štefan Kučera

s učiteľom telesnej výchovy na II. ZŠ v Hriňovej Ladislavom Zlatohlávkom začali pracovať so žiakmi tejto školy. Organizovali verejné preteky v behu na lyžiach a náborové preteky pre žiakov z II. a I. ZŠ v Hriňovej a ZŠ z Detvianskej Huty. Do organizovania pretekov sa postupne zapájali učitelia II. a I. ZŠ v Hriňovej, zamestnanci Podpolianskych strojárni (PPS) v Hriňovej, Lesnej správy v Hriňovej, príslušníci Verejnej bezpečnosti a ďalší.

V rokoch 1958 - 1960 na lyžiarskych bežeckých tratiach v okolí II. ZŠ boli usporiadané Majstrovstvá okresu Zvolen. Práca so žiakmi II. ZŠ sa postupne rozširovala, pričom organizačne značne prispeli riaditeľ II. ZŠ Jozef Ďurica a učiteľka telesnej výchovy Mária Hrašková. Žiaci sa zúčastňovali pretekov v behu na lyžiach v rámci Slovenska.

Záujem o bežecké lyžovanie sa rozširoval i v radoch dorastu a dospelých. Tieto aktivity vyústili v roku 1962 do založenia Lyžiarskeho oddielu pri Telovýchovnej jednote Spartak Hriňová (LO TJ Spartak). Na jeho založení sa podieľali zamestnanci PPS Hriňová Ing. Štefan Kučera, Jozef Paleček, Emil Hudák , Imrich Kučera a Jozef Baláž. Predsedom sa stal Jozef Paleček, za ním Jozef Baláž..

Po založení LO TJ Spartak sa pravidelne zúčastňovali pretekov v behu na lyžiach usporiadaných v rámci Slovenska i pretekári v kategóriach dorastu a dospelých. Staršia dorastenka Anna Hanesová sa v roku 1962 prebojovala v kvalifikačných pretekoch na Majstrovstvá Československa.

Celú históriu bežeckého lyžovania najdete v priloženom dokumente.


Prílohy

Vytvorené: 1. 6. 2018
Posledná aktualizácia: 1. 6. 2018 10:25
Autor: správca webu